×
ТЪРСЕНЕ
NachalosBog.bg

Как с лекота да говоря за Бог?

Как да имате непринудени разговори за Бога

Как можете да говорите с някого за Бога – разговор, в който и двете страни се чувствате добре? И след който отсрещната страна ви благодари? Продължавайте да четете.

1. У дома дойде човек, за да ми поправи компютъра. Когато приключи, започнахме следния разговор:

Аз:  Забелязах, че носите медальон със свети Христофор*.

Компютърен техник:  О, да, трябва. Доста пътувам.

Аз:  Да, разбирам. Мога ли да ви препоръчам вместо да се осланяте на облика на свети Христофор, да вдигнте взор по-нависоко, към Бог? Защото Бог ви обича. Той иска и да ви помогне, да ви насочва в живота и да се грижи за вас. Може би никой никога не е споделял с вас, че може да имате такова взаимоотношение с Бог. Може ли да ви дам тази визитка? На нея има един уебсайт, на който се обяснява как можете да познаете Бог по този начин. (Давам му визитна картичка с сайта на EveryStudent.bg).

Компютърен техник:  О, много благодаря. Определено ще го погледна довечера. Много мило от ваша страна. Непременно ще го разгледам. Отново благодаря.

2. По време на един полет момичето до мен отвори огромна, тежка книга с хороскопи. Тя взе книгата, почти я сложи в скута ми и започна разговор с мен:

Момиче:  Кой зодиакален знак сте?

Аз:  Рак (Тя моментално отвори на съответната страница и започнахме да четем заедно).

Аз:  Да, това е вярно за мен и това също, и това. Но ето това не е вярно. Знаете ли, ще ви кажа моето мнение по въпроса. Някои от онези неща са истина, а други не. Но когато става въпрос за моя живот, аз искам нещо, на което мога напълно да разчитам. Бог ме познава по този начин, защото той ме е създал. Той знае всичко, което е вярно за мен и дори още повече – предлага ми да бъде мой наставник. Той предлага да напътства всеки, който започне взаимоотношение с него. Той дава проникновение и мъдрост във всяка област от нашия живот. И той е напълно надежден. Ще ви запиша един уебсайт, в който се обяснява как можете да имате взаимоотношение с Бог. И записвам EveryStudent.bg.

Момиче:  Много ви благодаря. Ще го погледна.

3. Стоях пред голям хранителен магазин, когато някакъв шофьор спря. На бронята на колата му имаше надпис „Новороден езичник“. Имахме кратък разговор:

Аз:  Извинете, може ли да ви попитам за този надпис на бронята?

Шофьор:  О, да, най-страхотното нещо, което ми се е случвало.

Аз:  Имате предвид, че се покланяте на боговете на вятъра, огъня, дъжда, и т.н.?

Шофьор:  Да, брат ми ме запали по това. И то промени живота ми.

Аз:  Не знам много за езичеството, но бях атеист. Изучавах философите на екзистенциализма - Ницше, Сартр и др. Тогава една приятелка ми каза, че мога да познавам Бог, който е сътворил вселената. И когато помолих Исус да бъде част от живота ми, търсенето ми на смисъла на живота приключи.

Шофьор:  Това съм аз. Аз търся смисъла на живота.

Аз:  Това е добре. Дайте ми имейла си и довечера ще ви изпратя линк, който мисля, че ще ви е от помощ. Така и вие ще имате моя имейл и можем да продължим да говорим повече по този въпрос.

Шофьор:  Това ще бъде чудесно, много ви благодаря!

Ето какво всъщност правите:

  1. Забелязвате нещо относно тяхната нужда.
  2. Молите Бог да ви даде любов към тези хора.
  3. Накратко им казвате, че сте открили нещо, което е вярно за Бог. Може и да им зададете няколко въпроса.
  4. Насърчавате ги да посетят EveryStudent.bg. Записвате линка или ги молите да ви дадат имейла си, за да им го изпратите по-късно.

Една добра идея:

В личното си време с Бог го молете да ви покаже три неща, които са истинни за него. След това си запишете на хартия или на компютъра какво Бог казва за себе си. Само няколко изречения като:

− Това е истина за Бог...
− Това също е вярно за Бог...
− И това също...

Така можете да имате представа какво можете да кажете на някого в простичък, кратък разговор. И EveryStudent.bg може да е полезен източник на информация за вас.

Вижте какво можете да намерите на EveryStudent.bg.

(*) В католическата традиция един от групата от четиринадесет светии, наречени „Светите помощници“, пазител на пътуващите.