×
ТЪРСЕНЕ
NachalosBog.bg

Как да се освободите от порнографията

[Бележка на редактора: Жените се борят с пристрастяването към порнографията по същия начин, както и мъжете. Тази статия е формулирана от мъжка гледна точка, но ако сте жена, привлечена от порнографията, моля, прилагайте същите принципи.]

Интернет е страхотен инструмент, но може да бъде и много разрушителен. Като мъж, последовател на Исус, който се е борил с похотта, ще се опитам да ви дам прям и агресивен съвет.

Ако съберете всичко, описано по-долу, в едно, имате шанс да се преборите. Избирането само на някои от тези неща не е опция. Успехът от използването на всички тях е под съмнение, когато става въпрос за кратък период от време. За да успеете, се изисква отдаденост и търпение. Ще падате. Изправете се и продължете.

Проблемът е ГРЕХЪТ. Порнографията е изключително разрушителна. Не можете да я използвате за развлечение. Не бихте се отнесли небрежно към змия, скорпион или отровен паяк.

Греховната част на порнографията е, че:

 • Превръща жените в обекти (превръща ги в обикновени предмети). Това деградира хората, които имат вечни души - които Бог обича и които са създадени по Божия образ, и ги превръща в „играчки“ за ваше забавление.

 • Създава нереалистични очаквания за жената, за която ще се ожените или за която вече сте женен. Очаквания, които съпругата по никакъв начин няма да може да изпълни.

 • Създава нереалистични очаквания за вас и за това, как „трябва” да можете да се представяте сексуално. В реалния живот не можете да се възползвате от спирането на камерата и повторно ѝ пускане.

 • Порнографията е пристрастяваща. Причината, поради която не можете да спрете да мислите за това през деня е, че порнографията буквално пренарежда мозъка ви (невронните пътища), за да жадува за ефектите на адреналин, допамин и серотонин.

 • Порнографията не е „просто“ грях. Тя също така има и физиологичен ефект върху вас и няма нищо общо със секса. Както посочихме по-горе, вие създавате нови невронни пътища, които мозъкът ви да използва. Това са извънредно издръжливи модели, които са изключително неподатливи на промени. Тези невронни пътища се укрепват всеки път, когато гледате порно и мастурбирате.

Съвети / Действия:

 1. Предприемете действия - механично - Опитайте неща като настройване на аларма на телефона си, за да си легнете преди да е станало много късно. Прибирайте телефона и компютъра си някъде (в чекмедже, например) при настъпването на предварително определения час (след който час няма да ги използвате). Поставете порно блокер на компютъра и телефона си и помолете доверен приятел да зададе кодовете за достъп и да ви държи отговорни.

 2. Имайте в себе си страх от анонимността - Учете, правете проучвания или работете там, където има хора. Не бъдете на телефона или лаптопа си, когато няма никой около вас. Вече предварително знаете, че ще си кажете толкова много лъжи, за да се оправдаете и получите това, което искате. Осъзнайте го. Справете се с това и преминете към свобода и победа.

 3. Започнете лична връзка с Исус Христос - Ако нямате истинска връзка с Бог, прочетете това: https://www.everystudent.bg/да-познаваме-Бог/как-можем-да-познаваме-Бог.html

 4. Поставете вярата си в Бог, а не в себе си. Не можете да се справите с това сами. Трябва да се научите как да се предавате на Светия Дух и да имате неговата сила, за да имате успех. Препоръчвам ви да се абонирате за имейл серията Избегни стреса.

 5. Емоционално - съгласете се със страха си. Страхувате се да се борите с нещо, което сега ви контролира. Настройте се така, че буквално да се страхувате да мислите за порнография. Веднага щом започнете да изпитвате желание, свържете го със страх. По какъвто начин успеете да надделеете над това желание, продължавайте да го практикувате. Истината е, че наистина трябва да се страхувате от това желание. Вие подсъзнателно осъзнавате, че се движите в погрешната посока, но похотта ви „дърпа“ по-дълбоко в това поведение. Направете всичко по силите си, за да го спрете. Не правете сделки със себе си, например казвайки: „За последен път“ или „Просто само ще посърфирам“, когато вече знаете накъде води това действие.

 6. В човешките отношения - Уверете се, че излизате с приятели, които не поддържат гледането на порно. Това изглежда очевидно, но не е лесно. Лошата компания улеснява правенето на компромиси с вашите стандарти. Включете се в добра църква, която поучава Библията, или ако сте студент – включете се в някое студентско служение. Бъдете отговорни. Мислете по-малко за това, което хората могат да си помислят за вас и повече за вашето духовно възстановяване. Грехът е грозен и срамен. Стегнете се и направете правилното нещо - ще бъде много трудно, но не може да го избегнете.

 7. Физически - Ако не спортувате, не се храните редовно и разнообразно и не спите достатъчно, вие ставате мишена на похотта. Ако не сте дисциплиниран човек, няма да бъдете в състояние да свършите упоритата работа по промяна на навиците си. Изследователите казват, че отнема приблизително 21 дни, за да се създаде нов навик. Така че ДНЕС си кажете: „Достатъчно! Ще поема трудната задача да се противопоставя на изкушението да сърфирам в интернет, да отворя любимите си сайтове и да мастурбирам“. Трябва да се посветите - няма прост лек - или се страхувате от пристрастяването, или не. Признайте пред себе си, че когато не можете да спрете да правите нещо, това се нарича пристрастяване. Признайте, че сте пристрастени и ще ви бъде много по-лесно. След това, със сила от Светия Дух, вземете обратно контрола над живота си.

Дори и да можете да направите всичко, което споделих с вас, едва ли ще успеете веднага. Но се дръжте за тези неща. Продължавайте напред. Ако се провалите, ще ви се иска да се откажете веднага. НЕ ГО ПРАВЕТЕ! Във всичко написано по-горе, НЕ СЕ ОТКАЗВАЙТЕ!

Ето моята молитва за вас:

Татко, моля се да дадеш на ________ способността да се бори срещу собствената си плът. Дай му смелост да започне, поддържа и завърши тази много трудна задача. Насърчавай го чрез други хора, които са готови да му кажат истината. Помогни му да види твоята истина в твоето Слово, Библията. Насърчавай го, докато се обръща към теб в молитва. Не му позволявай да мисли за себе си, че е нещо по-малко от твой син. Моля се в името на Исус. Амин.

Ето няколко напътстващи пасажа, които да ви помогнат в стремежа ви към свободата:

 • Изход 20:14
 • Псалм 101:3
 • Матей 5:28
 • 1 Коринтяни 10:13
 • 1 Коринтяни 6:13
 • 2 Тимотей 2:22
 • 1 Йоан 2:16
 • Притчи 6:25
 • Галатяни 5:16
 • Римляни 8:6
 • Яков 1:14-15