×
ТЪРСЕНЕ
NachalosBog.bg

Да се свържем с други християни

Никой човек не е остров, затворен в себе си; всеки е парченце от сушата, частица от океана – Джон Дън, Размишление XVII

Няма ли да е добре да познавате по-стари християни, които да ви помагат да израствате във вярата? Християни, които изслушват съмненията ви и разбират проблемите ви? Които живеят с вяра и зависимост от Бога?

В момента, в който сте започнали връзка с Исус Христос, вие също сте започнали връзка и с други християни. Сега сте част от Божието семейство, а в Божието семейство няма сираци. Бог няма намерение децата му да живеят като самотен остров на вярата, а да бъдат в общество от вярващи, свързани помежду си като част от нещо много по-голямо от самите тях. Това „нещо“ е църквата.

Думата за „църква“ идва от гръцка дума, която означава „да принадлежиш на Господ“. Библията обяснява, че всеки християнин – всеки истински вярващ в Исус Христос – е част от църквата дори и никога да не е стъпвал в църковна сграда. Универсалната Божия Църква (обикновено изписвана с главна буква) пресича деноминационни, културни и национални граници. Библията описва тази общност от вярващи като „тялото на Христос“.

Вие сте част от семейството на християните по целия свят... което е универсалният аспект на църквата. Вие също сте част от семейство на вярващите точно там, където живеете. Те чакат да ви посрещнат - в християнска организация във вашия университет или в местна църква.

„Съвършената“ църква

Като млад християнин аз бях много критичен към църквите. Защо не вършеха по-добра работа по отношение на проповядване на Библията и достигането на света? Защо имаше толкова много лицемери? Веднъж проповедникът в моята църква говореше за ролята на църквата и едно изказване ме срази за години напред: „Ако някога намерите съвършена църква, не се присъединявайте към нея. Ще я съсипете, защото сте несъвършен човек“. Осъзнах, че подлагам както моята, така и всяка друга църква на щателно проучване. Не съм съвършен – така че защо да очаквам моята църква да е съвършена?

Църквата е Божия институция. Христос я основава да бъде негов земен представител. Тя е обитавана от хора, които все още са в процес на съзряване в Христос. Някои хора в църквите, които посещавате, може дори да не са християни, или ако са, може да са поставили други приоритети в живота си на по-високо място от Христос.

Въпреки че няма да можете да намерите съвършена църква, трябва да можете да намерите тази, която е подходяща за вас. Сега може да си помислите: Страхотно! Но в коя църква да отида? Как да намеря подходящата църква за мен? Ето някои въпроси, които да вземете предвид, когато посещавате църква:

В какво вярва църквата?

Може би имат копие на тяхната Изповед на вярата в писмен вид. Прочетете я и се уверете, че я разбирате и сте съгласни с нея. Ако имате въпроси, задайте ги на пастора им.

Църквата демонстрира ли любов?

Християните се познават по любовта. Исус казва: „Нова заповед ви давам, да се любите един другиго; както Аз ви възлюбих, така и вие да се любите един другиго. По това ще познаят всички, че сте Мои ученици, ако имате любов помежду си” (Йоан 13:34-35). Как да разберете дали тази църква демонстрира любов?

В книгата „The Measure of a Church“ Джийн Гетс казва, че библейската любов е като тази на Христос: „Библейската любов включва демонстриране на онези поведения и действия към останалите, които Христос демонстрира, когато дойде в света и живя сред хората“.

Такава любов се проявява в прошка и насърчение, а не в огорчение и клюки; в търпение и разбиране към неприятния човек. Когато видите любов, демонстрирана в църква, вие виждате Христос в действие.

Как църквата използва Библията?

Почти всяка хвалебствена служба ще включва време, когато служителят ще чете пасаж от Библията и ще говори върху него. Когато слушате, можете да си водите бележки. Той поучава ли според това, което наистина е написано в Библията или го използва като трамплин за своите собствени аргументи?

Когато се срещате с членове на църквата, опитайте се на разберете по какъв начин са подготвени за служение. Някои църкви вършат много добра работа в обучението на своите членове как да изучават Библията, как да съветват приятели в нужда, как да се грижат за другите, как да споделят вярата си. Тези членове обучени ли са да изучават Словото Божие и да живеят според него, като служат на другите?

За кого говорят членовете на църквата?

Всички се нуждаем от време да обсъдим вчерашния мач или как са децата. Не е „недуховно“ да искаме да говорим на различни теми с други християни. Християните трябва да се радват на живота! Но ако разговорите в тази църква не се различават от разговорите на работа – тогава нещо липсва там. Исус Христос е най-невероятната личност на света. Те уважават и почитат ли Исус Христос? Има ли дух на поклонение, любов и привързаност към него в техните събирания? След като сте посетили църквата няколко пъти, вече може да имате представа заради кого наистина тези хора се събират заедно – самите себе си, техния пастор, „гъделичкащи ухото“ проповеди или просто заради репутацията. Крайната цел трябва да бъде възвеличаването на Бога.

Църквата отворена ли е за партньорство с други християнски организации?

Църква, която разпознава духовното единство на универсалното Тяло Христово, би трябвало да желае да се моли и подкрепя други християнски организации. Всякакъв краен сепаратизъм или индивидуализъм не е моделът, който виждаме сред църквите в Новия Завет.

Направете своя избор

След като сте посетили известен брой църкви и сте направили своя избор, започнете да търсите възможности да опознаете другите членове на тази църква. Някои от тях може да не са склонни да се представят, защото и те може да са отскоро там. Поемете инициативата да се запознаете с хората в църквата.

Няма да узрявате в отношенията си с Христос, ако се изолирате в пашкул от „частно“ християнство. Има една наистина огромна група от хора, които държат на вас и искат да ви помогнат да преминавате през трудни моменти. Те формират Божието „чудо на изкуплението“. Те формират църквата на Христос.