×
ТЪРСЕНЕ
NachalosBog.bg

Как да се освободите от порнографията

[Бележка на редактора: Жените също се борят с пристрастяването към порно, както и мъжете. Тази статия е формулирана от мъжка гледна точка, но ако сте жена, привлечена от порнографията, моля, прилагайте същите принципи.]

Интернет е страхотен инструмент, но може да бъде и много разрушителен. Като мъж, последовател на Исус, който се е борил с похотта, ще се опитам да ви дам ясен и агресивен съвет.

Като съберем всичко по-долу в едно, имате шанс за борба. Избирането само на някои от тези неща не е опция. Успехът с всички тях е съмнителен, когато става въпрос за кратък период от време. Това ще изисква отдаденост и търпение. Ще падате. Изправете се и продължете.

Проблемът е ГРЕХЪТ. Порнографията е невероятно разрушителна. Не можете да я използвате за развлечение. Не бихте се отнесли небрежно към змия, скорпион или отровен паяк.

Грешната част на порнографията е, че...

 • Превръща жените в обекти (превръща ги в обикновени предмети). Това деградира хората, които имат вечни души, които Бог обича, които са направени по Божия образ и ги превръща в „играчки“ за вашето забавление.

 • Създава нереалистични очаквания за човека, за когото ще се ожените или за когото вече сте женен. Очаквания, които съпругата по никакъв начин няма да може да изпълни.

 • Създава нереалистични очаквания за вас и за това, как „трябва” да можете да се представяте. Не можете да се възползвате от спирането на камерата и повторно ѝ пускане.

 • Порнографията е пристрастяваща. Причината, поради която не можете да спрете да мислите за това през деня е, че порнографията буквално пренарежда мозъка ви (невронните пътища), за да жадува за ефектите на адреналин, допамин и серотонин.

 • Порнографията не е „просто“ грях. Той също е физиологичен и има много малко общо със секса. Както е посочено по-горе, вие създавате нови невронни пътища за използване на мозъка ви. Това са изключително силни модели и са изключително съпротивляващи се на промени. Тези пътища се укрепват всеки път, когато погледнете порно и мастурбирате.

Съвети / Действия:

 1. Предприемете действия - Механично - Опитайте неща като задаване на аларма на телефона си, за да си легнете преди да е късно. Сложете телефона и компютъра си в чекмедже в определено време. Поставете порно блокер на компютъра и телефона си и помолете доверен приятел да зададе кодовете за достъп и да ви държи отговорни.

 2. Страхувайте се да бъдете анонимни - Учете, изследвайте или работете там, където има хора. Не бъдете на телефона или лаптопа си, когато няма никой около вас. Вече знаете, че ще си кажете толкова много лъжи, за да получите това, което искате. Осъзнайте го. Справете се с това и преминете към свобода и победа.

 3. Започнете лична връзка с Исус Христос - Ако нямате истинска връзка с Бог, прочетете това: https://www.everystudent.bg/a/poznavash.html

 4. Поставете вярата си в Бог, а не в себе си. Не можете да се справите с това сами. Трябва да се научите как да се предавате на Светия Дух и да имате Неговата сила, за да имате успех. Препоръчвам ви да се абонирате за имейл серията Избегни стреса.

 5. Емоционално - Съгласете се със страха си. Страхувате се да се борите с нещо, което сега ви контролира. Настройте се така, че буквално да се страхувате да мислите за порнография. Веднага щом започнете да имате желание, свързвайте го със страх. Ако можете да предизвикате това чувство, направете го. Истината е, че наистина трябва да се страхувате. Вие осъзнавате, че вътрешно се движите в погрешна посока, но похотта ви води по-дълбоко в поведението. Направете всичко по силите си, за да спрете това поведение. Не правете сделки със себе си, например казвайки: „За последен път“ или „просто само ще посърфирам“, когато вече знаете накъде води действието.

 6. В човешките отношения - Уверете се, че излизате с приятели, които не поддържат използването на порно. Това изглежда очевидно, но не е лесно. Лошата компания улеснява това да направите компромис на вашите стандарти. Включете се в добра църква, която изучава Библията. Станете отговорни. Мислете по-малко за това, което хората могат да помислят за вас и повече за вашето духовно подновяване. Грехът е грозен и срамен. Стегнете се и направете правилното нещо - ще бъде много трудно – не може да се избяга от това.

 7. Физически - Ако не се упражнявате, ядете по малко и имате недостиг на качествен сън, правите по-лесно за себе си да се промъкне похотта. Ако не сте дисциплиниран човек, няма да бъдете в състояние да свършите упоритата работа по промяната на навиците си. Изследователите казват, че отнема приблизително 21 дни, за да се създаде нов навик. Така че ДНЕС си кажете: „Достатъчно! Ще направя трудната задача да се противопоставя на изкушението да сърфирам в интернет, да отворя любимите си сайтове и да мастурбирам“. Трябва да се ангажирате - няма прост лек - или се страхувате от пристрастяването, или не. Признайте на себе си, че когато не можете да спрете да правите нещо, това се нарича пристрастяване. Просто признайте, че сте пристрастени и това ще го направи много по-лесно. След това, с подсилването на Светия Дух, вземете обратно контрола над живота си.

Дори и да можете да направите всичко, което споделих с вас, едва ли ще успеете веднага. Но се дръжте за тези неща. Продължавайте напред. Ще поискате да се откажете веднага, ако се провалите. НЕ ГО ПРАВЕТЕ! Във всичко написано по-горе, НЕ СЕ ОТКАЗВАЙТЕ!

Ето моята молитва за вас…

Татко, моля се да дадеш на ________ способността да се бори срещу собствената си плът. Дай му смелост да започне, поддържа и завърши тази много трудна задача. Насърчавай го чрез други хора, които са готови да му кажат истината. Помогни му да види Твоята истина в Твоето Слово, Библията. Насърчавай го, докато той се обръща към Теб в молитва. Не му позволявай да мисли за себе си по-малко отколкото Твоя Син. Моля се в името на Исус. Амин.

Ето няколко напътстващи пасажа, които да ви помогнат в стремежа ви към свободата:

 • Изход 20:14
 • Псалми 101:3
 • Матей 5:28
 • 1 Коринтяни 10:13
 • 1 Коринтяни 6:13
 • 2 Тимотей 2:22
 • 1 Йоан 2:16
 • Притчи 6:25
 • Галатяни 5:16
 • Римляни 8:6
 • Яков 1:14-15